Dr.Čubrić, savršena osoba i doktorica, najljepše iskustvo s uzv abdomena, svaka sitnica mi je predočena i objašnjena. Hvala vam!!

Pulmologija

 

Što je to pulmološki pregled?

Pulmološki specijalistički pregled počinje anamnezom odnosno razgovorom pacijenta s liječnikom pulmologom o sadašnjim simptomima (tegobama) te o bolestima koje su prethodile kao i bolestima u obitelji. Vodeći simptomi koji su vezani za plućne bolesti su kašalj, iskašljaj, zaduha, bol u prsima. Pacijent donosi na uvid svoju medicinsku dokumentaciju i popis lijekova koje uzima.

Koje je još pretrage možete napraviti?

Spirometrija- riječ znači “mjerenje daha”,je najčešća metoda za mjerenje plućne funkcije.

Alergoroško testiranje- kožni ubodni test („prick test“) najčešći je alergološki test koji se izvodi u pulmološko-alergološkim ambulantama od strane educiranog osoblja

RTG prsnog koša- konvencionalni radiogram prsišta je dio standardne pulmološke obrade

MSCT prsnog koša - je precizna radiološka tehnika koja omogućuje detalnju analizu plućnog parenhima kao i ostalih struktura i eventualnih abnormalnosti unutar prsnog koša.

Kada je potrebna spirometrija?

Koristi se za mjerenje plućnog volumena i kapaciteta pluća te brzine protoka zraka prilikom udaha i izdaha. Spirometrija je izuzetno vrijedna i nezamjenjiva metoda prilikom otkrivanja i praćenja stanja osoba s astmom, alergijama, KOPBom.

Prick test

Test pokazuje alergijsku reakciju na određeni alergen, jednostavan je , siguran i brz, a rezultat se dobiva za 15-20 minuta, što omogućava učinkovito usmjeravanje i postavljanje dijagnoze i planiranje terapije. Izvodi se na unutrašnjoj strani podlaktice koja se očisti alkoholom nakon čega se stavi kapljica određenog alergena na kožu i lagano utisne lancetom. Istovremeno se može testirati više alergena, a uz to uvijek se radi tzv. pozitivna kontrola histaminom i negativna fiziološkom otopinom. Testirati se mogu alergeni koji u organizam dolaze udisajem ( inhalacijski) ili konzumacijom hrane (nutritivni).

Kada se koristi MSCT prsnog koša

Omogućuje razjasniti razlog osnovnih plućnih tegoba ili znakova koji upućuju na bolesti pluća (simptoma) kao što je kašalj, otežano disanje, bol u prsima ili groznica, procijene ozljede prsa (uključujući srce, krvne žile, pluća, rebra i kralježnicu), benignih i malignih tumora, upale pluća, intersticijskih i kroničnih plućnih bolesti.

Zakažite termin

Ukoliko želite zakazati termin u jednoj od naših poliklinika klikinite:


Nudimo mogućnost brzog zakazivanja pregleda u tri grada u Hrvatskoj - u Splitu, Šibeniku i Zagrebu..
Odgovori na Vaša pitanja o snimanjima na MR-u, CT-u, ultrazvuku, rendgenu, mamografiji te zubima i čeljusti.