Meni je dr. Čavka pomogao i usmjerio na pravi put u vezi moje bolesti. Sestra također draga i jednostavna! Super su mi svi što tamo rade.

MR snimanje

1. Je li MR pretraga sigurna?

MR pretraga je bezbolan postupak i ne postoje poznati rizici ili nuspojave koje bi se mogle povezati s magnetnom rezonancijom.

Obratite se liječniku ili osoblju Affidea prije Vaše MR pretrage ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću ili ako ste nedavno imali operaciju, a posebno operaciju u kojoj je bilo potrebno umetnuti metalne predmete. Tada će snimanje možda morati biti odgođeno kako bi se omogućilo vrijeme da područje kirurškog zahvata zacijeli prije Vašeg skeniranja.

Također, molimo da konzultirate liječnike ili osoblje Affidea ukoliko imate neke od slijedećih problema, jer u tim slučajevima neće biti moguće obaviti MR pretragu:

  •         aneurizme u mozgu
  •         metalne srčane zaliske
  •         srčanu prijemosnicu (pacemaker)
  •         implantat unutarnjeg uha
  •         neurološki stimulator bilo koje vrste
  •         metalni dijelovi unutar Vašeg oka

 

Ako ste ikada imali metalne fragmente oka zbog ozljede te niste išli na pregled, najprije ćete morati napraviti rendgensko snimanje očiju prije magnetne rezonancije kako bi se osiguralo da u oku više ne postoje fragmenti metala.

 

2. Što ako imam plombe ili druge stomatološke umetke?

MR pretraga može se provesti i ako imate bilo kakvih punila i sličnih stomatoloških umetaka.

 

3. Moram li se pripremiti za MR pretragu?

U pravilu posebne pripreme nisu potrebne. Ukoliko niste dobili posebne upute, možete u organizam unositi uobičajenu količinu hrane i tekućine kao i bilo koje redovite lijekove. Neposredno prije same pretrage osoblje Poliklinike uručit će Vam upitnik koji ćete popuniti prije same pretrage. Prije ulaska u MR prostoriju bit ćete zamoljeni odložiti nakit i sve metalne predmete. Obzirom na opisane pripremne radnje, naše će Vas osoblje prilikom dogovaranja pretrage zamoliti da dođete 15 minuta prije zakazanog pregleda.

 

4. Što se događa tijekom MR pretrage?

Zamolit ćemo Vas da legnete na stol aparata i budete iznimno mirni i potpuno ispruženi. Na raspolaganju će Vam biti gumb za alarm iil pumpica za slučaju da se morate obratiti radiologu tijekom snimanja.  Aparat može biti prilično bučan, ali buka koju stvara potpuno je uobičajena. Nećete osjetiti ništa. Stroj se ne miče, otvoren je na oba kraja i ne može se zatvoriti.  Prije pregleda osoblje će Vam ponuditi audio slušalice, a ako je neophodno, u svakom trenutku možete zatražiti da se postupak zaustavi.

 

5. Je li MR pretraga bolna?

MR pretraga potupno je bezbolna i ne postoje poznate nus pojave. Tijekom postupka morate biti u mogućnosti ležati vrlo mirno i sasvim ravno. Ako niste u mogućnosti ležati mirno i ravno obavijestite nas o tome prije snimanja.

 

6. Koliko traje MR pretraga?

MR pretraga traje približno 20-25 minuta. Trajanje pregleda ovisi o dijelu tijela koji je predmet pretrage, ali i o dijagnozi koja se traži-vrlo često je potrebno dulje vremena za dobivanje snimki visoke razlučivosti kojima se žele identificirati najmanje anatomske strukture.  Pri tome je važno znati da ne postoji nikakva poveznica između duljine trajanja pregleda i dijagnoze. 

 

7. Kada mogu dobiti rezultate?

U pravilu , unutar 24 sata od učinjene pretrage radiolog će napisati izvješće koje ćete ponijeti svom liječniku na daljnje tumačenje rezultata snimanja.

 

8. Hoću li se osjećati klaustrofobično?

Uređaji za MR u Affidea centrima otvoreni su s obje strane za što ugodniji osjećaj prilikom snimanja. U slučaju da se osjećate loše biti će Vam na raspolaganju gumb kako biste mogli zaustaviti snimanje u bilo kojem trenutku.

 

9.  Postoje li bilo kakve nuspojave MR?

Ne postoje poznate nuspojave magnetne rezonancije, prilikom koje se ne koristi zračenje. Međutim, tražiti ćemo od Vas da ležite vrlo mirno određeno duže vrijeme te ako to niste u mogućnosti preporučiti će Vam se neki drugi tip snimanja.  Postoje određene situacije kada neće biti moguće provesti MR pregled, na primjer ukoliko imate implantate, srčanu prijemosnicu ili metalne pločice ugrađene u neke dijelove tijela. Član našeg tima s Vama će proći listu sigurnosnih pitanja prije početka samog pregleda.

  

10. Mogu li na MR pretragu ako sam trudna?

Općenito nije preporučljivo ići na MR pretragu ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću. Molimo Vas da obavijestite liječnika ili osoblje Affidea-a ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću.

 

11. Ako imam zubne proteze ili implantate mogu li ići na MR snimanje?

Da, bez obzira na to, MR može biti proveden.

Zakažite termin

Ukoliko želite zakazati termin u jednoj od naših poliklinika klikinite:


Nudimo mogućnost brzog zakazivanja pregleda u tri grada u Hrvatskoj - u Splitu, Šibeniku i Zagrebu..
Odgovori na Vaša pitanja o snimanjima na MR-u, CT-u, ultrazvuku, rendgenu, mamografiji te zubima i čeljusti.